[...] przejście leku do jelita cienkiego. Podobne efekty można zaobserwować również po spożyciu pokarmu z dużą zawartością węglowodanów, szczególnie, gdy w swoim składzie zawiera on znaczne ilości błonnika. Posiłek taki może opóźniać i zmniejszać wchłanianie leku, i tym samym osłabiać jego działanie. Proces pogorszonego wchłaniania preparatów [...]
[...] mg Fosfor 97 mg 18 mg Sód 50 mg 16 mg Ponadto krowie mleko jest znacznie mniej słodkie niż ludzkie. Badania składu mleka potwierdzają, że ludzkie mleko zawiera dużo cukrów prostych, które są łatwo przyswajane przez jelita noworodka. Aby niemowlęta chciały spożywać mleko krowie, matki wpadły na pomysł słodzenia go zwykłym [...]
[...] 9,0 g Wapń 118 mg 33 mg Fosfor 97 mg 18 mg Sód 50 mg 16 mg Ponadto krowie mleko jest znacznie mniej słodkie niż ludzkie. Badania składu mleka potwierdzają, że ludzkie mleko zawiera dużo cukrów prostych, które są łatwo przyswajane przez jelita noworodka. Aby niemowlęta chciały spożywać mleko krowie, matki wpadły na pomysł słodzenia go zwykłym [...]
[...] wigilijna nie może obyć się bez maku. W różnych regionach Polski przyrządza się z niego różne potrawy: kutie, makówki, kluski z makiem no i oczywiście makowce. Nasiona maku zawierają witaminy A, C, D, E oraz błonnik aż 20% masy, wapń, magnez, żelazo, potas. Mak pomaga w procesie trawiennym, wiąże cholesterol, przeciwdziała miażdżycy. Pośnik To [...]
[...] tylko nie należy podawać dziecku mleka krowiego, ale nie należy podawać go w ogóle. Nikt nie podważa faktu, że mleko nie pasteryzowane czyli takie tylko ,,prosto od krowy" zawiera dużo dobrego wapnia. Jest jego jednak więcej w orzechach, kapuście, marchwi, burakach. Ciekawe jest to, że w tych warzywach jest w idealnej proporcji z innymi [...]
[...] pokarmowych. A organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania musi każdego dnia mieć dostarczone z żywnością ok. 40 składników. Nie ma produktu idealnego, który zawierałby je wszystkie w wystarczających ilościach. Dlatego każdy z wymienionych powyżej produktów spożywczych ma swoje miejsce w zdrowej diecie. Wartość odżywcza mięsa [...]
[...] się iego właściwosciami jako produktu spożywczego. Nasiona amarantusa oraz mąka (z pełnego przemiału, np. firmy Szarłat) charakteryzują się bardzo cennymi właściwościami(np zawierają dwukrotnie wiecej błonnika niz otreby pszenne!!!) tj.: * wysoki współczynnik strawności gotowanego ziarna (90%) * wysoka zawartość białka (13-21%, czyli [...]
[...] Dostarczają albo energie , albo potrzebna do budowy mięśni białko, a przede wszystkim dobrze smakują . I oto chodzi!!!!! 1. ŁOSOŚ Poza tym że jest dobrym źródłem białka, zawiera dużo znakomicie wpływających na serce kwasów tłuszczowych omega-3.Kwasy te zmniejszają poziom LDL, czyli złego cholesterolu, wspomagają system obronny organizmu. [...]
[...] obecny w żółtkach, wracają znów do łask, przynajmniej w umiarkowanych ilościach. Jeśli masz prawidłowy poziom cholesterolu, jedno jajo dziennie możesz zjeść, Żółtka zawierają witaminę A, kwas foliowy, karotenoidy i dużo wysokiej jakości białka. Jaja (zwłaszcza białka) stanowią idealne pożywienie dla kulturysty, są tanie i łatwe do [...]
[...] zmineralizowanych. Codzienne ich dostarczanie może spowodować niebezpieczną kumulację biopierwiastków w organizmie i doprowadzić np. do kamicy nerkowej. Poza tym wody te zawierają zwykle znaczne ilości chlorku sodu - soli, która powoduje wzrost ciśnienia krwi i obrzęki (zatrzymuje wodę w organizmie). Dlatego też z dobrodziejstwa wód [...]
[...] ale wolne rodniki są przyczyną miażdżycy - dr Jan Kwaśniewski mówił o tym już 26 lat temu. Witamina K jest syntezowana w jelitach, ale trzeba pamiętać, że niektóre rośliny zawierają tzw. antywitaminę K, niszczącą tę witaminę. Rozpuszczalnymi w wodzie są witaminy grupy B. Wbrew pozorom rośliny są niezmiernie słabym źródłem tych witamin. Jabłko w [...]
[...] ale wolne rodniki są przyczyną miażdżycy - dr Jan Kwaśniewski mówił o tym już 26 lat temu. Witamina K jest syntezowana w jelitach, ale trzeba pamiętać, że niektóre rośliny zawierają tzw. antywitaminę K, niszczącą tę witaminę. Rozpuszczalnymi w wodzie są witaminy grupy B. Wbrew pozorom rośliny są niezmiernie słabym źródłem tych witamin. Jabłko w [...]
Rośliny przedłużają gatunek, wydając nasiona. Muszą zawierać to co najcenniejsze, by dać początek nowemu życiu w trudnych nawet warunkach klimatycznych. Składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju roślin służą również nam. Wykorzystajmy zatem ich moc. Owies Nasze babcie karmiły nas owsianką, nie zdając sobie pewnie sprawy, że owies to jedna z [...]
[...] poziomu cukry we krwi oraz endorfin w mózgu. Ale uzalezniaja takze tluszcze! Niewiarygodne. Z powyzszego wynika, ze jedzenie w zasadzie moze uzalezniac, szczegolnie jesli zawiera duzo cukrow i tluszczy. To tlumaczy ogromne obroty sprzedazy ciastek, cukierkow i czekolady. Trening i odzywianie na urlopie (lub podczas okresu przejsciowego) [...]
[...] Cytocell jest niesamowitym potreningowym katalizatorem wzrostu masy, zmieniając mięśnie w anaboliczne piece, pracujące nad wzrostem siły, objętości i masy mięśniowej. Co zawiera Cytocell? Cytocell jest formułą zawierającą 5 mieszanek anabolicznych, wykorzystujących bioprzyswajalną kreatynę, która wypełnia komórki mięśni, zabezpieczając [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Ta przyprawa bardzo przyspiesza metabolizm. Pół łyżeczki dziennie wystarczy, żeby w ciągu miesiąca spalić dodatkowy kilogram) • Herbata Zielona ( Jedna Szklanka 250ml- zawiera dużo teiny,uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem,bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, przyśpiesza wydalanie toksyn [...]
[...] 2) Czytałam artykuł na temat wód... Jednakże czytałam też, że przy kamicy nie powinno się pić wód mineralnych. Na tę chwilę poję tylko wodę źródlaną Żywiec Zdrój (ponieważ zawiera mało wapnia, a kamienie mogą być podobno wapniowe). Czy mogę przy tym zostać czy lepiej zmienić? 3) Wiem, że powinnam wrzucić zrzut miski, jednak nie chcę tego robić, [...]
Jest wiele gatunków czekolady.Różnią się one nie tylko smakiem alek także swoim skłądem i wartością. Gorzka-ma najwięcej cennych flowonoidów. Może zawierać az 75% proszku kakaowego(który ma również dużo magnezu)Ta odmiana jest także najmniej tucząca,ponieważ dodaje się do niej stosunkowo mało cukru. Mleczna-jest bogata w wapń.W jej wkłąd wchodzi [...]
[...] co oznacza matkę wszystkich ziaren i jest uważana za złoto Inków. Quinoa jest kompletnym źródłem białka i doskonałym substytutem makaronu, ryżu lub kuskusu, ponieważ nie zawiera glutenu i ma niską zawartość tłuszczu. Komosa ryżowa jest przeznaczona jest dla wszystkich ludzi, w tym wegetarian i wegan, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne [...]